Nytt år, nya möjligheter

När vi är tillsammans med hästar kan vi oftare uppleva stunder då tankarna tystnar – fria från problem eller oro.

Hästar kan hjälpa oss att känna igen skönheten i den enkla handlingen: ”Att vara närvarande tillsammans.”

Vill du lära dig massera din häst? Kurser i små grupper, max 6 deltagare.

Hästmassage för hemmabruk Vill du lära dig hålla efter din hästs muskler? Vi går igenom några av hästens viktigaste muskler. Vad som kan orsaka muskelspänningar och vilka konsekvenser dessa kan ge. Du får lära dig massagemetoder och får verktyg för att genomföra en helkroppsbehandling på egen häst. Kursen är uppdelad i två delar, 6 timmar /del. Så du har möjlighet att praktisera hemma i stallet mellan tillfällena. Inga förkunskaper krävs, men du bör ha hästvana. Pris 1250 kr/ person och tillfälle.

Lymfmassage för häst  Lymfmassage är en mjuk och effektiv massage som ökar cirkulationen och stärker immunförsvaret. Den passar alla hästar och ger snabbt resultat. Massagen är effektiv på svullnader/ ödem, minskar ärrvävnader, transporterar bort slagg, samt ökar smidighet och elasticiteten i kroppen. Pris 950 kr/ person.

Samla ihop ett gäng som kommer jag till er. Vi varvar teori och praktik under en dag. För mer information, skicka ett mail hastrehabnorr@gmail.com eller sms 072-2279324.

Fasia ser ut som ett nät av tusentals tunna sytrådar, liknar ett spindelnät och omsluter varje muskel, ben, nerv, artär och ven, och runt alla våra inre organ inklusive hjärta, lungor, hjärna och ryggmärg. Facian kan klibba ihop och det påverkar vår rörlighet, vi blir stelar och får allt svårare att ta ut rörelserna.

En häst har väldigt mycket bindväv och det är viktigt att det finns ett fritt flöde i fascian då den har stor betydelse för hästens stabilitet, rörlighet och snabbhet. Hästar har stora muskelmassor och med djupvåg når man dem på kort tid. Vågorna vibrerar loss spänningar och låsningar i fascian vilket ökar rörlighet och mjukhet samt förbättrar flödet i kroppen.

Hästar har 8 fascialinjer

Travhästar arbetar hårdare än hästar i de flesta andra grenar. De utsätts för mer påfrestningar både när det gäller fart och intensitet. Det är ofrånkomligt att travhästar bygger upp spänningar i kroppen och skaderisken är hög.

Foto: Carina Olofsson

I lopp ligger de på gränsen för sin förmåga. När hästens kropp jobbar på sin högsta nivå kan det skapas en blockering i nervsystemets muskelspolar, som gör att musklerna inte klarar av att släppa sin kontraktion genom endast vila, stretching eller massage. Vävnaderna är ofta för ömma och irriterade för att hästen ska kunna ta emot massage med bra resultat. De svarar däremot bra på djupvågsbehandling då man behandlar smärtan indirekt genom att sätta maskinen där det inte gör ont. En häst utan spänningar i sin muskulatur mår bättre och presterar bättre. Djupvåg används idag inom alla tävlingsdiscipliner med framgång.

Vill du boka en behandling, eller veta mer, ring 072-2279 324 eller skicka ett mail till hastrehabnorr@gmail.com så hör jag av mig.

Stel och öm rygg?

Jag träffar ofta på hästar som har en stel och öm rygg, ibland även en diffus rörelsestörning. Hästens rygg är lång, den sträcker sig från nacken till svansen. En mjuk och smidig rygg med bra rörlighet är grunden för en bra koordination och balans. Oavsett om du har ambitionen att tävla eller inte, är en väl fungernade muskulatur viktig.

En stel och öm rygg kan ge olika typer av problem beroende på vilken del av ryggen hästen har ont i. Är inte bogarna rörliga blir steget kortare och ibland stummare. Hästen kan ha problem i sidböjande rörelser åt ena eller båda sidorna. Ländryggsproblem kan vara hormonella, det kan även vara ett bakknä som ger smärta i ländryggen. Spända höfter är ett annat vanligt förekommande problem.

Jag lösgör de spända musklerna med olika former av massage. Vid behov använder jag kinesiotejp för att stärka massagens effekt. För att komma åt de djupare spänningarna använder jag mig av NCS Cryonic, som är en kylbehandling som påverkar nervreceptorerna och aktiverar kroppens egen läkande förmåga.

NCS Cryonic kylbehandling

Djupvågsbehandling är valet när jag känner att hästens fascia är trög. Med hjälp av Atlasbalans djupvågsmaskin skapas harmoniska, vibrerande rörelser i kroppen, som ökar vätskeflödet och cirkulationen. Resultatet jag vill nå är en mer avslappnad och rörligare häst.

OBS! Mina behandlingar ersätter inte veterinärbesök. En halt eller sjuk häst ska alltid kollas upp av en veterinär.

Djupvåg får inte utföras under startdagen.

NCS Cryonic är det 96 timmars karens på.

Du når mig på 072-2279 324 eller per mail hastrehabnorr@gmail.com

Kinesiologitejpning

Förra månad gick jag en kurs i Equine kinesiology taping anordnad av Equine studies. Mycket intressant och lärorikt. Rätt använd stimulerar kinesiologitejpen hästen till att röra sig lite större än vanligt och är ett bra hjälpmedel både vid träning efter skada och vid träning av friska hästar. Tejpen kan användas för att optimera en viss muskelfunktion för att aktivera ”bortglömda” muskler via nervsystemet. Hästarna blir mer symmetriska i sina rörelser, samtidigt som musklerna stimuleras till att jobba mer. Har provat på en av våra travare som ibland fuskar med höger bakben, med bra resultat hon travar bättre.

Vet kin kinesiologitejp ökar mikrocirkulationen och stimulerar fascian. Jag tejpar oftast våra egna hästar för att få mer rörelse i en muskel och för ett bättre lymfflöde. Tejpen kan användas till bl.a. att stödja leder, ligament, senor, ökad cirkulation och avlasta muskelfästen. Jag använder tejpning både som ett komplement till massagen för att öka eller lugna muskelaktivitet och vid enskild behandling, t.ex. stabilisera en led.

Hästar har mycket känsligare hud än vi människor. De reagerar på att en fluga sätter sig på dem, så de svarar bra på tejpning. Tejpen lyfter huden så att lymfvätskan flyter igenom bättre, vilket ökar cirkulationen. Det i sin tur bidrar till att svullnad och smärta minskar och rörligheten ökar. Kinesiotejpning stödjer kroppens egen helande process.

Är din häst halt ska du naturligtvis kontakta en veterinär för utredning. Vill du veta mer, ring eller skicka ett mail till hastrehabnorr@gmail.com

Massage, effektivt & naturligt

Underhåll din hästs hållbarhet och prestation, ta hand om hästens muskulatur.

En väl fungerande biomekanik och muskulatur är viktigt för alla hästar. Ungefär 60% av hästens kroppsmassa består av muskler. Musklerna blir lätt spända, stela och påverkar hästens rörelsemönster. Massage är en förbyggande behandling som underhåller hästens rörelseapparat och är viktigt för att förebygga skador, snedbelastningar, samt hjälper hästen med återhämtning och allmän god hälsa.

VHM

Tillsammans med några hästmassörer bloggar jag. Vi tar upp  allt från egna erfarenheter, personliga resor med våra och andras hästar. Delar med oss av vår kunskap om muskler, om hästen. Vi vill sprida budskapet om hur viktiga musklerna är, vikten av att se helheten hos hästen, visa hur vi med våra händer som verktyg kan ge hästen och er som ekipage ett längre och mer hållbart liv.

Besök vår blogg http://www.varforhastmassage.se